Bilim ve Teknik şubat sayısında sevdiğim bir konuya değinmişler paylaşmak istedim.
Eğer kimya diye bir bilim olmasaydı mutfakta, besin hazırlamada çok eksiklikler olabilirdi..Örneğin reçel, turşu yada kek yaparken izlenen yolda kimya var, yapım aşamasında terslikle karşılaşıldığında düzeltme yollarında yine kimya var..Organik, inorganik, besin, su, hava, ısı, asit, baz, hava kabarcığı, renk değişimi ve daha bir çok tepkime say say bitmez..Kabartma tozu, maya, sirke, limon vesairelere mutfağımızda deney yaptığımız kimyasal malzemeler diyebiliriz. Mor lahanayı sirkede bekletince rengi pembeye döner, nedeni kimyadır, sütün limonla kesilmesi nedeni kimyadır, düdüklü tencerenizin patlayabilme olasılığı bile kimyadır, yani mutfaklar kimya laboratuvarıdır.Biz de önlüğümüzü takarız ve başlarız deneylere.Sonucu muhteşem formüller de olabilir, kabarmayan kekler veya şekerlenmiş reçeller de.
Demem o ki mutfağınızda mucizeleri kimya sağlıyor,vücudunuzdaki mucizeyi ise dengeli yeterli beslenme...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder