12.04.2013

Omega-3 Olmazsa Olmaz

Omega-3 nedir, ne işe yarar?
Omega 3 vücut tarafından üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken bir yağ asitidir. EPA, DHA ve ALA ( sağlıklı ve elzem yağ asitleri) olmak üzere 3 kısımdan oluşurlar ve sağlık açısından vazgeçilmezdir.
EPA, DHA kaynakları balıklar ve bazı su ürünleridir. ALA ise kaynağını koyu yeşil sebzelerden alır.
EPA hücre zarı oluşumu için önemlidir. DHA kalp ve damar sistemi başta olmak üzere beyin fonksiyonları bağışıklık sistemi, göz gibi pek çok doku ve organın fonksiyonu ve korunması için gereklidir. Elzem olan bu yağ asitleri yüksek kolesterolde, yüksek tansiyonda, kanserde, depresyonda, hamilelikte, cilt sağlığında da ELZEMDİR.

Omega-3 neden alınmalı?
Sigara içiyorsanız
Yanlış diyetler uyguladıysanız
Sedanter yaşamı seçtiyseniz
Diyabetseniz
Beden kitle indeksiniz yüksek ise
Yaş aldıysanız
Erkek veya kadın, genç veya yaşlı, bebek veya çocuk omega-3 ihtiyacı kesin vardır.

Her balıkta yeterli omega-3 olmadığı gibi, bazen yenilen balıklar ve alınan bazı omega-3 takviyeleri de vücut tarafından yeterince kullanılamamaktadır. Bu nedenle kişilerin omega-3 seviyesini tahmin etmek imkansızdır ve yeterli omega-3 aldığınızı düşünmenize rağmen, düzeyiniz çok düşük olabilir.
Kronik yorgunluk ve halsizlikten yakınıyorsanız
Konsantrasyon güçlüğü ve hafıza problemleri yaşıyorsanız
Cildiniz kuru ve eskisinden daha sertse
Eklem ağrıları çekiyorsanız
Yoğun çalışma temposu ve strese tahammülünüz azaldı ise
Trigliserid düzeyiniz yüksek ise
Size koroner kalp hastalığı teşhisi konduysa
Hamileyseniz
Çok fazla kahve ve çay içiyorsanız
Sigara veya puro içiyorsanız
OMEGA-3 seviyenizi ölçtürmenizde ayrıca omega-6 ile omega-3 oranı tespit edilip ve sonuca göre omega-3 takviyesi almanızda yarar var. Biz buna ESKİMO diyeti diyoruz. Kuzey ülkeleri balıkları omega-3 açısından çok zengin ve araştırmalara göre eklem problemleri, kalp problemleri çok az görülmekte. Maalesef ki soğuk sularda yaşayan turuncu, kırmızı yağlı balıklara ülkemizde ulaşmak zor. Besin kaynakları elbette ki yadsınamaz.
Omega-3 besin kaynakları : Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar (somon balığı), orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, hamsi, keten tohumu yağı, semizotu, daha az oranlarda ceviz, badem, fındık, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, çörek otu yağı, kanola yağı, soya yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Besin alımlarının yetersizliği durumlarında Omega-3 beslenme destek olarak tavsiye olunmalıdır.
Balığın genel vücudundan ve karaciğerinden olmak üzere iki çeşit omega-3 beslenme destek tabletleri üretilmekte.
Hamileliğin ilk 3 ayında balığın karaciğerinden elde edilen tablet alınmamalıdır. Çünkü karaciğer A vitamini deposu olduğu için annede ve bebekte toksik etki yaratabilir. Dikkat etmekte yarar var!!! Bebeğin prematüre doğum riskini azaltan ve zeka gelişimine yararlı olan omega 3 ELZEMDİR.

Demem o ki ister besin ister beslenme destek ürün olsun OMEGA-3 alın!!!
Ben hergün alırım ve hafızama çok güvenirim...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder