9.05.2013

Zayıflamayı Zorlaştıran Nedir???

Kilo vermek bazı durumlarda zorlaşır, özellikle aşağıda değindiğim sağlık sorunları ile karşılaştığınızda sakın yılmayın sebebini bilir ve ona göre yol alırsanız istenilen sonuca ulaşırsınız. Evet bu sağlık sorununu yaşamayanlara göre daha yavaş kilo verebilirsiniz. Yapmanız gereken kan tahlillerinizi yaptırıp uzman kişilerce ( doktor ve diyetisyen ) değerlendirilip gerek ilaç, gerek beslenme destek ürünü, gerekse dengeli bir beslenme planı ile ZAYIFLAYABİLİRSİNİZ.
İşte kilo vermeyi zorlaştıran sağlık sorunları!!!
İNSÜLİN DİRENCİ
İnsülin, kas ve yağ dokusunda glikozun kullanılmasını arttırırken, karaciğerde fazla şeker depolanmasına yol açar. İnsülin direnci, insülin yokluğu demek değildir, vücutta insülin vardır. Hatta normal düzeyin üzerinde salgılandığında şişmanlık da görülmektedir. Fakat kas ve yağ, karaciğer dokusunda insüline karşı direnç vardır.
MEGALOBLASTİK ANEMİ
B12 ve folikasit eksikliğinde oluşan anemidir. B12 ve folikasit, DNA gelişmesi için gerekli olan vitamin gruplarıdır. Bunların eksikliğinde DNA gelişimi yeterli olmaz, hücre yapılamaz. Dolayısıyla kilo vermek zorlaşır. Kemik iliğinde alyuvar yapımı etkilenir ve kansızlığa yol açar. B12 sinir sistemi için gerekli bir vitamindir, eksikliğinde sinir sistemi ile ilgili sorunlar çıkar. B12 ve folikasit takviyesi ile tedavi edilir. Elbette dengeli beslenme planı ile de koruma sağlanır.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
Dünya Sağlık Örgütü'ne ( WHO ) göre hemoglobin değerinin erkeklerde 14 gr/dl, hamile olmayan kadınlarda 12 gr/dl'nin altına düşmesi Demir eksikliği anemisi olarak tanımlanır. Halsizlik, çabuk yorulma, baş ağrısı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, huzursuzluk anemiye ait bulgulardır. Özellikle tırnaklarda kolay kırılma, uzunlamasına kabarıklıklar, düzleşme ve çukurlaşma gözlemlenebilir. Dilde düzleşme, yutma güçlüğü, midede sıkıntılar da anemi bulgulardır.
ÖDEM
Ödem vücutta su birikmesidir. El ve ayaklarda, göz kapaklarında şişme görülür.
Genellikle böbrek, karaciğer, kalp, hormonal hastalıklarda, damar tıkanıklığında ödem gözlemlenebilir. Özellikle gerginlik, fazla kilo, fazla karbonhidrat tüketimi, bol tuzlu beslenme ödeme yol açar. Tedavinin ilk şartı tuzu kısıtlamaktır. Doktor kontrolünde ödem atıcı ilaç alınabilir. Lakin idrar söktürücü ilaç bilinçsizce alınmamalıdır!!!
HİPOTROİDİZM
Troid bezi boynumuzda yeralır. Beynin enerji düzeyi metabolizmasında rol oynayan Tiroksin hormonunu salgılar. Bu hormon yetersiz salındığında metabolizma yavaşlar. Tedavisi L- tiroksin maddesi içeren ilaç ile yapılır. Halsizlik, çabuk yorulma, kalp atışlarının yavaşlaması, ses kalınlaşması, kısık sesle konuşma, kabızlık, terleme azlığı, guatr, adet düzensizliği ve kas kampları önemli belirtileridir.
POLİKİSTİK OVER SENDROMU ( PCOS )
En sık 30 yaş altı kadınlarda görülen, adet düzensizliği, kısırlık, kıllanma, şişmanlık, kan şekeri düzensizlikleri ve yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistler ile tanımlanmış bir hastalıktır.
Genetik faktörlerin rol oynadığı hastalığın temelinde anormal hormon salınımlarıdır. Hastaların çoğu kilo problemi ile karşı karşıyadır. Tedavisi düzenli ilaç kullanımı ve insülin direncinde olduğu gibi beslenme planlamasıdır.

"Tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan" kısır döngüsü gibi yukarıdaki hastalıklar da kilo alma, kilo verme veya verememe durumlarında etkendir.
Örneğin insülin direnci kilo yapar, kilo yaptıkça insülin direnci artar ve bu önlem alınmazsa kısır döngü olarak devam eder gider.
Bir başka örnek ise PCOS' u olan kişide östrojen hormonu düzensizliği nedeniyle yağlanma başlar
yağlanma arttıkça ( özellikle göbek çevresinde ) hormon düzensizliği artar ve yine kısır döngü...
Demem o ki bu kısır döngünün zincirlerini kırmak sizin elinizde, mutlaka tahlillerinizi ve kontrollerinizi yaptırın ve uzman kişilerden yardım alın.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder