14.05.2013

Maden Suyu Mu? Soda Mı?

ELBETTE MADEN SUYU?
Maden Suyu, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen “doğaldır”. Mineralli su da denilir. Soda ise su ve sudan yapılan içeceklere üretim esnasında karbondioksit gazı basılmasıyla elde edilen ve tamamen “yapay” olan bir içecektir.

MADEN SUYU ASİTLİ İÇECEK MİDİR?
Halk arasında “asitli” denilen içeceklerde aslında kastedilen, içeceğin içindeki “karbondioksit” gazıdır. Karbondioksit gazı dilimiz ile temas ettiğinde geçici olarak dilimizi uyuşturduğu için asitli tanımı yapılmıştır.

GÜNDE NE KADAR İÇEBİLİRİZ?
Doğal suların içerdiği zengin mineraller vücudumuzda vitaminlerin fonksiyonlarına yardımcı olurlar. İçerdiği zengin kalsiyum ve florür gibi mineraller nedeniyle özellikle çocuklar, bayanlar ve yaşlıların daha fazla maden suyu içmeleri gerekir. Günde en az 2 litre civarında su ve maden suyu gibi “yararlı sıvı” tüketilmesini öneriliyor.

TAVSİYEM:
Özellikle yaz aylarında günde 1 veya 2 şişe doğal maden suyu içmeniz. Mineralli su içiminiz sağlık açısından sizi enerjili kılacaktır. Yaz günlerinde ayran ile karıştırıp içerseniz mineral dengeniz düzenli olacaktır. Özellikle spor ve sauna günleri maden suyunuzu ihmal etmeyin!!!
Ancak piyasada şekerli meyve suları eklenmiş formlarını kalori dengesi yaparak içmenizi tavsiye ederim.

ÇOCUKLARA ZARARI VAR MIDIR?
Maden suyunun bilinen hiçbir zararı olmayıp, aksine vücudumuza sayısız yararları vardır. Büyüme çağındaki çocuklar kalsiyum, demir, çinko, florür gibi minerallere yetişkinlerden daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacı karşılamanın en iyi yolu süt ve doğal suları tüketmeleridir. Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür ise ağız ve diş sağlığının gelişmesi için son derece yararlıdır.

HAMİLELİKTE İÇİLEBİLİR Mİ?
Hamilelik, beslenmeye özellikle dikkat edilmesi gereken bir dönem. İnsan vücudu bebeği besleyebilmek ve gelişmesini sağlamak için normalden daha dengeli gıda, sıvı, mineraller ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Bu katkıyı doğal yoldan sağlayabilmek için, hamilelikte düzenli olarak maden suyu tüketimi tavsiye edilir.

BÖBREK TAŞI YAPAR MI?
Böbrek taşlarının oluşumunda ana neden, yetersiz miktarda sıvı tüketimidir. Başka bir deyişle, yaşamı boyunca yeterli ve düzenli miktarlarda su ve maden suyu tüketmeyen insanlarda böbrek taşı oluşumu hızla meydana gelir. Bu duruma gelmiş ve böbreklerinde taş oluşmuş insanların maden suyu tüketmeleri tavsiye edilmez ancak esas olan, düzenli ve yeterli miktarlarda su ve maden suyu tüketerek vücudumuzu bu gibi etkenlerden korumaktır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder