16.05.2013

Vücut Yağ Oranı

Vücut yağ oranı nedir?
Sadece ağırlığımızı bilip, boyumuz ile orantı kurmamız vücut yağı ve sağlığımız hakkında yeterli bilgiyi vermeyecektir. Elbette kritik noktaları belirlemede Beden Kitle İndeksi hesaplama yöntemleri de geçerlidir lakin daha da önemli olan yağ-kas oranı arasındaki uyumdur. Bu nedenle vücut yağ ölçüm cihazları geliştirilmiştir. Bioelektrikal İmpedans tekniği ile ölçümler yapılmaktadır. Belki sizler bu tür analizleri yaptırdınız belki diyetisyeninizde veya spor merkezinde bu tarz analizlerle karşılaştınız.
Vücut yapınızı, yağ oranınızı, su oranınızı, metabolizmanızı bilip ona göre beslenme ve aktivite ayarlamaları yapılması yararınıza olacaktır.

Aktif ve sağlıklı kalabilmemiz için vücüdumuzun belli oranlarda yağa ihtiyacı vardır. Yağlar eklemlerimizin desteklenmesi, organlarımızın korunması, vücut ısımızın kontrolü, enerji depolama (tokluk halinde) gibi görevler üstlenmektedir. Bunun için de vücudumuza gerekli olan yağ miktarına bilinçli olarak karar veremeyebiliriz.

Beslenmemize dikkat ederek kilo verebiliriz fakat yine de yeterli ölçülerde sağlıklı olamayabiliriz, ilk haftalarda yağ değil su kaybederiz ve bunun için verilen kilolar kolay alınabilir. Kilo verme döneminde kilo sağlığınızı ölçmede yarar var. Böylece yağ oranından kayıplar mı yoksa su ve kas kitlesi kaybı mı yaşıyorsunuz bilmeniz gerekir.
Çok önemli bir nokta: Kilolu olmak ile yağ oranının yüksek olması aynı şeyler değildir. KİŞİ KİLOLU GÖRÜNÜMDE OLUP DA, ASLINDA KENDİNE GÖRE DAHA ZAYIF GÖRÜNEN KİŞİDEN DAHA AZ ORANDA YAĞA SAHİP OLABİLİR.
Bu noktada şu aklıma geliyor; kişilere şişman, tombul, obez gibi tanımları yapıştırmak yerine " vücüt yağ oranı olması gerekenden fazla" demek daha sağlıklı!!!

Cihaz ölçümü nasıl yapıyor?
Meslek hayatımda en çok karşılaştığım sorulardan biridir. Biraz önce bahsettiğim Bioelektrikal İmpedans tekniği ile çalışan bu monitörler vücut bileşimini analiz eder. Hissedilmeyecek çok zayıf ve VÜCUT İÇİN GÜVENLİ bir elektrik akımı kasların içindeki sıvılarda dolaşır. Akım yağ dokusuna rastladığında dirençle karşılaşır, direnç gösteren dokular cihaz tarafından değerlendirilip, kilo ve boy ile karşılaştırılıp yağ oranı olarak bize sonucu verir.

En doğru ölçümler
Yataktan kalktıktan 3 saat sonra,
Tuvalete gittikten sonra,
Spor yaptıktan 3 saat sonra,
Yemeklerden ve aşırı sıvı alımından 3 saat sonra,
Banyo, sauna, yüzmeden önce yapılmalıdır

Herhangi bir hastalık döneminde, hastalıkta ateş durumunda veya bayanların menstrasyon dönemlerinde,
İlaç kullanılan dönemlerde (özellikle hormon ilaçları veya bağırsak düzenleyiciler),
Oruç ve uzun süre açlıkta,
Hamilelikte,
Aşırı fiziksel yorgunlukta,
Stres, depresyonda
Aşırı kafein ve enerji içeçeklerinin tüketiminde cihaz sonuçları farklı çıkacaktır. Bu tarz durumlar olmadan sonuçlar değerlendirilip sağlıklı olmak adına, sağlıklı besin seçimleri ile VÜCUT YAĞ ORANINI OLMASI GEREKEN ARALIĞA GELMESİNİ SAĞLAYABİLİRİZ...

Demem o ki yağ oranınız vücut ikliminizin sultanları olmasınlar!!!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder