Neden ekmek tam buğday olmalı?
Neden beyaz bembeyaz ekmek tüketmiyorum?
Tam taneli tahıllar neden sağlıklıdır? NEDEN NEDEN NEDEN?
Tam taneli tahıllar lif, vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve fitokimyasallar açısından zengin kaynaklardır. Tam taneli tahıllarda bulunan vitamin ve minerallerin fonksiyonları ile başlayalım;
Tiamin (B1 vitamini): Karbonhidrat metabolizmasında rol alır.Besinlerden enerji elde edilmesine yardımcı olur. Kalp, sinir sistemi ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.
Riboflavin( B2 vitamini): Karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında etkilidir.Sinir sistemini korur.
Niasin(B3 vitamini): Besinlerden enerji sağlama sürecinde yer alır.Yüksek kolesterol düzeylerinin düşürülmesine destek olur.
Folat: Kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için önemlidir. Doğumsal defekt riskini ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
Demir: Tüm vücut hücrelerine oksijen taşıyan hemoglobin yapısında yer alır.
Fosfor: Kemik ve diş sağlığı için gereklidir. Besinlerden enerji sağlanmasında görevlidir.
Kalsiyum: Kemiklerin dayanıklılığını sağlar, kasların kasılması ve kanın pıhtılaşmasında görev alır.
Magnezyum: Kalp ve sinir sisteminin sağlıklı olmasında etkilidir. Kasların gevşemesini sağlar.
Bakır: Oksijenin hücre içindeki enerji zincirinde kullanılmasında önemli rolü vardır.
Çinko: Yara iyileşmesini sağlar. İnsülin hormonunun bileşiminde yer alır.
Selenyum: Hücreleri serbest oksijen radikallerinin hasar verici etkisinden korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Tam taneli tahıllarda bulunan antioksidanlar ise A, C, E vitaminleri ile bakır, selenyum, ve çinko mineralleridir.
Tam taneli tahıllarda bulunan fitokimyasallar ise bitkilerin virüs ve bakterilerden korunmak için oluşturduğu maddelerdir. Fitokimyasallar insanların bağışıklık sistemi üzerinde faydalı etkileri olduğuna, kanser, kalp hastalığı, diyabete karşı savunma sistemini güçlendirdiğine güvenilir. Fitokimyasalları beslenme yolu ile almanın
en iyi yolu tam taneli tahıllar, kurubaklagiller, meyveler ve sebzeler gibi işlenmemiş, doğal besinleri tüketmektir. Tam taneli tahılların kepek ve embriyo ( ruşeymi, özü ) tabakası fitokimyasallardan zengin bir kaynaktır.
Tam taneli tahıl ile lif arasındaki fark nedir?
Tam taneli tahıl ve lifin ikisi de sağlıklıdır, fakat aynı şey değildir. Bir besin fazla miktarda lif içerebilir ama o besin iyi bir tam taneli tahıl kaynağı olmayabilir. Örneğin kepekli ekmek veya kepek ekmeğinde, lif zengin lakin tam tahıl kaynakları eksikdir.
NE KADAR ÇOK RAFİNE O KADAR ÇOK EKSİLEN BESİN ÖGESİ DEMEKTİR!!!
Demem o ki tahılları saflaştırılmış haliyle tüketmeyin...Faydası özü içeren tümünde...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder