Rivayet bu ya Lokman Hekim günlerden bir gün, Anadolu'dan Akdeniz'e doğru, insanların hastalıklarıyla ilgilenmek için yola çıkar. Toros dağlarından geçerek Akdeniz'e doğru ilerlerken limon ve turunç ağaçlarını görür ve der ki: "bu bölgede yaşayan insanlar çok sağlıklıdır" ve yoluna devam ederken karşısına keçiboynuzu ağaçları (makileri) çıkar ve yola devam etmez, geri döner der ki: "buranın insanlarının bana ihtiyacı olmaz".
Bugün size keçiboynuzundan bahsetmek istedim çünkü çocukluğumdan beri çok severim. Ayrıca bir danışanım ilk kez yemiş ve çikolatalı gofrete benzettiğini söyledi..Yıllar önce Konya'da olmazdı ama yaz tatillerimi geçirdiğim Anamur/Bozyazı'da bolca bulunurdu ve ben keçiboynuzu kemirmeye bayılırdım ve hala da bayılırım. Şimdi şimdi değeri daha çok anlaşılan keçiboynuzu aslında hayvan yemi olarak da kullanılırmış. (İstanbul'da aktarlarda, kuruyemişcilerde bulunca çok sevinmiştim.)
Büyük yassı bir baklayı andıran kahverengi görünümü bazılarına garip gelse de, içinde ne cevherler var. Dış görüntüsüne göre yargılamayın içinde bal var bal...Tabi ki çok değil ama o minik tada ulaşmaya değer. Sallayınca çıkardığı ses otantik bir ritm saz gibidir, içinden kaç çekirdek çıkacak oyunu da çocuklar için.
Yine bir rivayete göre; iki dirhem bir çekirdek'deki çekirdek keçiboynuzu çekirdeği imiş. Ağırlığı değişmeyen tek tohum buymuş ve bu yüzden yüzyıllardır özel tartımlarda ağırlık ölçüsü olarak kullanılmış. 16 tanesi bir dirhem edermiş. Satıcı iki dirhemlik (32 çekirdek) bir şey satarken ikramda bulunup 1 çekirdek fazla tartarsa bu, malı alanın itibarlı olduğunu gösterirmiş.
Yolunuz Antalya ve Mersin sahil yollarına düşerse mutlaka alın ve tadına bakın derim.Çünkü yolculuk sırasında başka abur-cubur yemenizi engeller...
Harnup diye de adlandırılan keçiboynuzu düşük molekül yapılı karbonhidrat içerir, yağ yüzde bir iken, kolesterol içermez, kafein yoktur, kalsiyum, fosfor, çinko, A, B ve E vitaminleri zenginidir.
Şeker kamışından daha çok şeker içerir, meyvenin neredeyse yarısı şekerdir. Ama lif oranı yüksek (lignin ve pektin), kalorisi düşüktür. Pekmezi bağışıklık sisteminize iyi gelir özellikle kış sabahları 1 tatlı kaşığı tavsiyemdir...
Doğal şeker ve düşük kalorisi nedeniyle iştahınızı dengeler, araöğünlerinizde, gün içinde mutfakta tırım tırım aramalarınızda keçiboynuzu kemirmek tavsiyemdir, hem çiğnemesi zaman alıyor, hem de bağırsaklar düzenleniyor. Kakao yerine kullanılan toz formu da satılmakta, hamurişlerinde, ekmekte kullanılan un hali de...
Demem o ki canınız tatlı çektiğinde keçiboynuzu denemenizde yarar var...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder