23.03.2013

Açlık İle Tokluğun Arası Bir Dilim Ekmek

Bugün beslenmede çok önemli bir yer tutan ekmek konusunda bir panele katıldım. "Diyette sağlıklı ekmek yemek gerek " sloganı ile yola çıkan BESVAK ( Beslenme eğitimi ve araştırma vakfı ) ve TUSAF ( Türkiye un sanayicileri federasyonu) ortak çalışmalarını sundular. Çok sevgili ve saygılı profesör hocalarım ve meslektaşlarım harika sunumlar yaptılar. En önemlisi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker Türkiye genelinde un ve ekmek üretimi konusunda bakanlığın yeni düzenlemelerde olduğunu ve kesinlikle uygulanacağını vurguladı.
Bu demek oluyor ki ekmeklerimizin kepek oranı artıyor, tuz oranı azalıyor ve ayrıca fırınlarda tam buğday ekmeği bulundurma zorunluluğu getiriliyor.
Paylaşılan slaytlardan hoşuma giden birkaçını size aktarmak istiyorum.

Bu dünyada öyle aç yaşayan insanlar var ki, Tanrı onlara ancak bir somun ekmek olarak görünür. Mahatma Gandi
Huzur dolu bir kalple bir parça ekmek vicdan azabı ile beraber olan zenginlikten bin kere daha iyidir. Amenemope
Kadın var arpa ununu aş eder, kadın var buğday ununu mundar eder. Anonim
Ekmek yemek ve bira içmek insan olmanın ön koşuludur.. Gılgamış Destanından
Ekmek yiyiniz su içiniz. Hitit yazıtlarından

Gibi sözler ekmeğin nasıl bir nimet olduğunu ve bu bağlamda yüzyıllardır nasıl da ihtiyacımız olduğunu vurgulamakta. Ekmek bizim kültürümüzün en önemli besini. Listelerimizden, günlük beslenmemizden tamamen çıkarmamız çok yanlış. Kişiye özel hazırlanan beslenme planlarımda mutlaka ve mutlaka ekmeğe yer veririm. Kişinin hastalık ve özel durumlarına göre ekmek miktar ve çeşit ayarlaması gerekir. Söz yine denge, çeşitlilik ve miktara geliyor. Siz siz olun ekmekten korkmayın tam buğday ekmeğinde miktar ayarlaması yaptıktan sonra gözünüz pastalara kaymayacaktır...
Ben soyadımı büyük ekmek yapan değilde, büyük fırını olan dedelerime borçluyum.
İlkokulda öğrendik Konya'nın göbek adının buğday ambarı olduğunu. Ekmeksiz yemek yavandı, doyamazdık sarmısaklı yoğurtlu kara kabak yemeğine ekmek bandırmadan. Adı üstünde etliekmek, ekmek kadayıfı, ekmek salması vesaire Konya'nın ekmekli örnekleri. Mesela Konya'dan tirit; bayat ekmek kullanılan, ekmeği değerlendiren, israf etmeyi önleyen sebzeli etli bir yemektir.
Bayat ekmekleri değerlendirebileceğiniz tarifleri www.ekmekisrafetme.com adresinden öğrenebilirsiniz.

Demem o ki bugün bir kez daha tekrarlıyorum EKMEKSİZ DİYET OLMAZ!!! Coğrafyamda buğday var ekmek var neden tüketmeyeyim ki!!!







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder