14.03.2013

Kuşkonmaz Mevsimi

Eski Yunan ve Romalılar'dan beri çok sevilen ve çok değerli bir sebzedir kuşkonmaz. A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanısıra protein, şeker ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir sebzedir. Daha çok çorbası yapılır ya da garnitür ve salata olarak yenir.Türüne göre farklı kuşkonmazlar bulunur. Bunlardan en çok tüketileni yeşil kuşkonmazdır lakin bembeyaz ve etli olanları da makbuldür. Beyaz ve açık krem renkli kuşkonmaz, bir türlü toprağı delip güneşe ulaşamadığı için bu rengi almıştır. Bahar aylarında mutfaklarda yeralır. En çok Fransa, İtalya Çin ve Amerika'da yetiştirilmekte. Türkiye'de ise üretim hızla artıyor, özellikle Silivri'de kuşkonmaz bağları bunun en güzel örneğidir.
Tavsiyem ızgara et veya somon yanında buharda pişmiş veya ızgara edilmiş kuşkonmazı garnitür olarak yemeniz. Ayrıca sirke veya limon ve zeytinyağı bu sebzeye çok yakışmakta.
Neden kuşkonmazı anlatmak istedim; beslenmede çeşitlilik öneminden dolayı. Herzaman alışık olduğumuz sebzeler var ve belki de sık sık tüketiyoruz, tavsiyem arada sırada farklı sebzelere de mutfağımızda yer vermeniz. Mesela kuşkonmazlı çorbayı deneyin;

Yarım kilo kuşkonmaz
2 adet patates
1 kuru soğan
3 su bardağı domates suyu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı krema
Yarım limon suyu
Dereotu, karabiber, tuz

Soğan, patates ve kuşkonmazları irice doğrayın domates suyu ile 20-25 dakika pişirin, ılımasını bekleyip blender'da ezin ve ince delikli bir süzgeçten geçirin. Yağ, krema ve limon suyunu, başka bir tencereye aldığınız çorbaya yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın. Dereotu ve karabiber ekleyip sıcak servis yapabilirsiniz.Besleyici ve sağlıklı çorbanız size ve bahar yorgunluğunuza iyi gelecektir...








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder