Dün yazdıklarıma ek olarak bugün sodyum-potasyum dengesinden ve potasyumdan zengin besinlerden bahsedeceğim.
Avrupada yapılan son çalışmalarda "fazla tuz zararlı değildir aksine potasyum alımı açısında faydalıdır" iddiaları gündeme geldi ve Amerikalılar dedi ki: "evet fazla tuz tüketimi değil sodyum-potasyum dengesi önemlidir". Yine bir karışıklık yine bir paradoks haydi hayırlısı.Televizyonda ya da magazinde "Bilim insanlarının yapmış olduğu çalışmalar sonucu mucize domatesmiş"
gibi cümleleri duyunca gülüyorum ne yani sadece domates mi, bunun lahanası var, kabağı var , ananası var vs.. vs...var.
Şöyle de bir gerçek var ki yüksek oranda tuz kullanımı ölüm riskini arttırırken, yüksek oranda potasyum alımı ölüm riskini azaltmaktadır.
Sodyum-potasyum oranınız yüksek ise kalp ve kan dolaşımıyla ilgili hastalıklara yakalanma riskiniz yüksek olabilir.Check-up yaptırdığınızda doktorunuza bir danışın derim.
Vee işte bir nokta daha!!!
Potasyum, kasların işlevlerini yerine getirmesini sağlayan ve kanda bulunan bir mineraldir. Ani gelişen böbrek işlevlerindeki bozukluklardan dolayı potasyum yükselmesi yaşanır. Tansiyon hapları, hormonların azalması, kan hücrelerinin zarar görmesi, alkol, yüksek dozda alınan ilaçlar, yaralanma yada yanıklar potasyumun yükselmesine etken olan nedenlerdir. Potasyum yükseliği potasyum bakımından zengin olan besinlerin aşırı derecede tüketilmesi ile de ortaya çıkabilir.
Potasyum yükselmesi ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olur ve yaşamı tehdit eder. Bu sorun kendini kusma, yorgunluk, halsizlik, bozuk kalp ritimleri olarak belli eder. Eğer potasyum çok fazla yükselir ise kalp durmalarına sebep olur.Aklımıza yine beslenmede ve seçimlerde denge gelsin.
Karşılaştığım bir soru:Diyet tuz kullanabilir miyim?
Cevap:Diyet tuz mu?Sodyumu azaltılmış potasyumu olan bir tuz evet kullanılabilir ama kilo vermek isteyen biri bu tuz diyetmiş deyip bol bol tüketmemeli..Adı üstünde tuz isterse magnezyum isterse ilaçlarda lityum tuzu olsun sonuçta aşırısı vücutta su tutar.
Bu yüzden potasyumu besinlerle destekleyebiliriz:Muz, kayısı, incir, kavun, portakal, portakal suyu, mandalina, armut, erik, hurma, kivi, kuru üzüm, pancar, lahana, domates, ıspanak, kabak, patates, süt, yoğurt, nescafe, kakao, ay çekirdeği.
Sonuç sebze ve meyveler potasyumdan zengindir.
Piyasayadaki potasyum tuzları aşırıya kaçmadıkça kullanılabilir.
Pek bilinmeyen bir nokta daha var ki yüksek sodyum ve düşük potasyum alımları kolon kanseri riskini de artırmaktadır!!
Önemli not:Akut veya Kronik böbrek hastalıklarında ve diyalize giren kişilerde sodyum,potasyum alımları yukarıda anlattığım gibi olmayabilir uzmanlarına danışmak durumundadırlar.
Demem o ki siz siz olun yemeğin tadına bakmadan tuz ekleyenlerden olmayın..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder