30.01.2013

Riskleri Azaltmak

Sodyum tuzunu kısıtlama yollarını denemekte yarar var alışkanlıklarınızı değiştirirseniz riskleri de azaltmış olursunuz.Arabaya ilk bindiğinizde emniyet kemerini takmanız gibi.
Azaltma veya alışkanlık değişimi 14 günde gerçekleşecektir 21 gün sonra ise sizin davranışınız haline gelecektir bunu lütfen unutmayın.
Peki nasıl?sodyum azaltılabilir!!!

Yemek masasında tuzluk bulundurmamak
Tuzlanmamış yiyeceklerin tadına varmak
Gıda etiket okuma alışkanlığı kazanmak çünkü sodyum içeriği yazmaktadır
Tuz, mono sodyum glutamat, soya sosu, salamura, kabartma tozu sodyum içerir etikette yazılmıştır mutlaka dikkat edin
Yemeği hazırlarken tuz kullanmayın
Tuz tadı istiyorsanız sodyumu azaltılmış potasyum tuzları tercih edin lakin çok değil.İçeriği potasyum klorür olup sodyum klorür tadına benzer
Yemeklerinizde baharat ve limon kullanabilirsiniz
Restorana gittiğinizde mutlaka menüyü inceleyin,ekstra soslar, parmesan,et suyu, soya sosu, hardal sosu, dip soslar, bol salçası olan yemekler fazla miktarda sodyum içermektedir
Konserve sebzeler ve çorbalar da yüksek sodyum içermektedir
Tütsülenmiş etler, peynirler, kullanıma hazır paket yemekler, kısacası raf ömrü uzun olan kullanıma hazır yemeklerin de sodyum oranı yüksektir
Özellikle şarküterilerin (salam, sosis,sucuk, pastırma, fümeler) işlem görmüş etlerin de sodyumu yüksektir
Cipsler, kavrulmuş kuruyemişler, kızartılmış besinler de sodyum açısından zengindir

Son yapılan çalışmalar sodyumun aşırı tüketimi ve kolon kanseri riski arasında bağlantı olduğunu göstermektedir.Elbette birçok faktör de etkilemiş olabilir ama sonucu değiştirecekse alışkanlıklarımızı gözden geçirsek fena olmaz mı?
Acaba gerçekten farkında mıyız tuzu ne kadar tükettiğimizin?
Acaba bilincinde miyiz bize vereceği zararların?

Demem o ki nasıl arabanıza en iyi motor yağını ve en kaliteli benzini veriyorsanız, bünyenize de sağlıklı seçimleri verebilirsiniz...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder