Bütün bir yıl boyunca beklediğiniz gün geldi çattı. Yeni umutlar, şans, bereket, sağlık dilekleri, istekler, arzular bir bir kafada planlanan "önümüzdeki yıl" kararları. Her yeni yılı muhteşem bir coşku ve istekle karşılarız. Yılbaşı akşamı için planlar, organizasyonlar yaparız. Şüphesiz en güzelini en iyisini yaşamak isteriz ki, önümüzdeki yeni yıl da aynen hissettiğimiz gibi geçsin. Bol yemekli ve bereketli sofralar için menüler hazırlarız, alışveriş yaparız, yemek tariflerimizi gözden geçiririz, yılbaşı özel akşam yemeğini titizlikle planlarız.
Eğer bu akşamı rahat geçirmek istiyorsak kendimize yılbaşı akşamından bir hafta önce; ön hazırlık yapmamız gerekir ve tabi ki sonrası bir hafta da dengeleme ve arınma dönemine girmek gerekir. Böylece yeni yıla kilo almadan ve kararınızı emin adımlarla uygulayarak başlamış olursunuz.
Mevsim meyve ve sebzeleri, sebze suyu ve çorbaları, fırında balık, haşlanmış yumurta, ceviz, fındık, probiyotik yoğurt, kefir, yulaf, yağsız süt, mevsime uygun salata, tam buğday ekmeği, yeşil çay ve su yılbaşı öncesi bedeninizi terbiye edeceğiniz seçimleriniz olmalı. Özellikle bu dönem tuz ve yağ azaltılmalı, şeker ve şekerli gıdalar yenmemelidir. Bu ön hazırlıkta temizlik için günde 2-2,5 lt su içmenizi tavsiye ederim. Hergün 25-30 dakika yürüyüşler ise arınmanıza ve formunuza destek olacaktır.
YILBAŞI GÜNÜ VE AKŞAMI
Bütün gün aç olmayın, mutlaka hafif yemekler yiyin ki akşama çok yüklenmeyin.
Yılbaşı sofrasında et, ekmek grubu, sebze ve meyve grubu, süt-yoğurt grubu içeren sağlıklı bir menü olmasına özen göstermeliyiz. Herzaman uygulamamız gereken yonca diyeti ilkemiz olmalı.
Yılbaşının özel yemeği hindi yağ bakımında kırmızı ete göre düşüktür. Fırında yapılmış, derisi alınmış hindi etini rahatlıkla yiyebilirsiniz.
Pişirme yöntemimiz ızgara, haşlama veya fırında olmalıdır. Çok ağır kremalı sos içeren, kızartmalardan sakınılmalıdır.
Lif içeriği yüksek salata ve zeytinyağlı sebzeler mutlaka masamızda olmalıdır.
Meze yemek istiyorsak sebze ezmeleri ve yoğurtlu olan mezeler tercih edilmelidir.
Pilav, makarna, çorba, dolma, ekmek, kestane gibi besinlerin enerji içerikleri yüksektir ve kan şekerinizi yükseltecektir, bu gruptan 1 veya 2 tür seçilmeli eğer mümkünse bulgurlu, kepekli, tam tahıllı türlerinin seçimi daha yararınıza olacaktır.
Yılbaşı sofrasının özel yemeği kestaneli pilav tercih edilecek ise ekmek yerine tüketilmeli ve 5-6 kaşıkla sınırlandırılmalıdır.
Çok fazla çeşit ve yağlı besin tüketimi mide bulantısı, hazımsızlık, ishal gibi sağlık problemlerine yol açabilir, yağsız, az çeşitte besin tüketilmeye özen gösterilmelidir. Doyumluk değil tadımlık bir tabak hazırlamanız hem gözünüzü doyuracak hem de gaz ve şişkinlik yapmayacaktır.
Hazımsızlık ve şişkinliğin olmaması için yemek yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmelidir.
Uzun süre masada olmak daha çok yedirebilir. Doyum sağladıktan sonra masadan uzaklaşmak az kalori almanızı sağlar.
Yemekten hemen sonra yenilen tatlı kan şekerinizi aniden yükseltir. Ara öğün olarak yemeli ve hafif meyve tatlısı, kabak tatlısı tercih edilmelidir. Ki meyve tatlıları çok az şeker ile pişirilmelidir.
Kuruyemişler ise 1 avuç kadar seçilmeli, çok tuzlu ile kavrulmuş olanlar yenmemelidir.
Eğer alkol alacaksanız alkol yüzdesi düşük olan içkileri aşırıya kaçmadan 1-2 kadehle sınırlayarak bol bol su ile almalısınız. Alkol almadan önce yemek yemelisiniz ki; kanınızda hızla emilmesin. Alkolden dolayı vücudunuz su kaybeder tekrar yineliyorum yılbaşı akşamı ve ertesi gün su içiminizi arttırın.
Yatma saatinizden 2-2,5 saat önce atıştırma yapmayın.
Diyabet, kalp, tansiyon, kronik böbrek gibi rahatsızlıkları olanlar diyetlerine
özen göstermeli menülerini diyetisyenlerine sorarak hazırlamalıdırlar.
Dışarıda yemek yiyecekler için tavsiyem ordövr tabağını silip süpürmek zorunda değilsiniz, az yağlı ve hafif olanları ekmeksiz tercih edin, her arasıcak ya kızarmıştır ya da kremalı sosludur, yarım porsiyon düşünün, ana yemekten ise et grubunuzu salatanızı ve az miktarda pilavınızı yiyebilirsiniz.Aşırı alkol ve sigaralı ortam çok fazla toksin yükleneceksiniz anlamına gelir. Eve gidince tercihiniz bol su ve bol limonlu yeşil çay olsun.
1 Ocak gününe pişman mı uyandınız?
Tavsiyelerim 1-2 gün içinde sizi dengeler. Buzdolabındaki bütün sebzeleri karıştırarak güzel bir sebze çorbası hazırlayın, sabahınıza su ile başlayın, yulaf, yoğurt, kefir, sebze ve meyve suları, sebze çorbası, buharda pişmiş sebzeler, ceviz, badem, fındık, salatalar ile gününüzü geçirin, Mümkünse akşamüstü yürüyüşü yapın imkanınız var ise sauna yaparak toksinlerinizden arının. Sauna sonrası ayran ve maden suyu için. Çay ve kahve içmeyin daha çok bitki çayları için.Yılbaşı sonrası arınma haftanızda, akşam yemeği seçiminiz sebze çorbası, salata, yoğurt, tam tahıl ekmeği ve meyve olsun.
Yeni yılda bütün yapmak istedikleriniz için gücünüz ve sağlığınız iyi olsun. Fit bir yıl dilerim..
Diyetisyen Aykut Büyükekmekci
çok güzel bir blog, yazılar çok orjinal olmuş, emeğinize sağlık :))
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim..
SilPaylaşımınız için teşekkür ederim Aykut bey
YanıtlaSil