6.12.2013

Hurma Diyorum ve Ekliyorum..

Bu mevsimde en sevdiğim meyve. Meyve tabağımın baş tacı. İtiraf ediyorum ki geç tanıştım hurma ile çocukluğum Konya'da geçti ve hiç karşılaşmadım bu tatlı meyve ile ta ki 15 yaşımda, bir kış günü yazlığımız olan Anamur/ Bozyazı'ya gidinceye kadar. Komşumuz bana ikram etmişti adına da cennet meyvesi hatta cennet domatesi demişti, yedim lakin ağzım buruk bir tat aldı, ilkinde pek hoşlanmadım ancak sonra olgunlaşmış olanını yiyince bayıldım. Evet ben hurma diyorum. Bazıları cennet meyvesi, Trabzon hurması, sharon meyvesi diye adlandırıyor, İranlı arkadaşlarıma sorduğumda onlar "hormalu" diyor. Yunanca adı Diospyros yani "Tanrıların besini". 



Jöle kıvamında olanlara bayılıyorum. Siz de alırken koyu kırmızı turuncuya kaçmış renkli olanları satın alın. Çanak yaprakları koyu renkte olsun, tam yeşil olmasın. Eğer sert olanı seçmiş iseniz buzdolabında 1 hafta olgunlaşmasını bekleyin. Hurma  totem meyvem benim. Yerken içinden çekirdek çıkması mucize gibi geliyor. Çünkü hepsinde çekirdek yok. Sanki çekirdekli olanın bir sırrı var gibi. Bu yüzden yemeden önce totem yapıyorum. Bu arada çekirdeğin yüzeyindeki lif ise çok lezzetli.
Hurma A, B ve C vitamini bakımından süper bir kaynak. Ayrıca lif bakımından zengin. Fitobesin açısından da çok iyi (proantosiyanidin, epikateşin, p-kumarik içeriği nedeniyle) Çözülebilir ve çözülemez lif açısından ve mineral açısından elmaya göre daha fazla zengin.
Kolesterolü, trigliseritleri ve diğer kan yağlarını düşürücü etkisi var.
Özellikle lösemide; deneysel çalışmalar sonucu lösemi hücrelerinin büyümesini engellediği ve lösemi hücrelerini öldürdüğü tespit edilmiş.
Kansızlıkta, yüksek tansiyonda olumlu etkileri var.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.


Mevsiminde yemek gerek ilkesi ile tavsiyemdir ki hurma meyve tabağınızda olmalı.
Bir önerim var; meyve salatası yaptığınızda üzerine tatlandırıcı olarak şeker yerine bu meyveyi ezip ekleyebilirsiniz, hem renk görünümü, hem tat harika oluyor..Ayrıca bu meyveyi kahvaltıda reçel veya marmelat yerine yiyebilirsiniz. Ekmeğin üzerine yağsız labne, üzerine jölemsi hurma meyvesi favorimdir bilginize..Neden doğal şeker almayalım ki..


2 yorum:

  1. bende bu meyvenin tadına bayılıyorumm=) ancak 1taneden fazlası bize fazla kilo olarak dönebilir çünkü kalorili bi meyve. bilgilendirme için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Elbette şeker oranı fazla lakin kilo kontrolümüzü yaparak yiyebiliriz.. Pasta yemektense bu meyveyi dengeleyerek seçersek kilo yapmaz:)

    YanıtlaSil