12.12.2013

Pişirme Yemek Oyunları

Besinleri hazırlarken ve pişirirken dikkat edilmesi gereken püf noktalarına değinmek istiyorum. Yanlış beslenmenin yanısıra besinleri yanlış hazırlamanın ve pişirmenin de sağlığımız üzerinde negatif etkisi çoktur.  Bakmak ve görmek arasındaki fark ne kadar fazla ise yemek ve beslenmek arasındaki fark da o kadar fazladır. Çünkü bazen sadece yeriz ama beslenemeyiz..Bazen de yeriz ama sağlıksız besleniriz.. İşte bu yüzden aklıma gelen yanlışları aktarmak istiyorum. Elbette dikkat edenleriniz var ancak yine de gözardı etmeyin derim;


Hazırlama-pişirme-saklama-yeme yanlışları;
Makarna: Haşlayıp suyunu dökmek
Yumurta: Çiğ olarak yemek, yağda kızartmak, çok fazla ısıda uzun süre pişirmek, yıkayıp da buzdolabına kaldırmak
Yoğurt: Bir iki kaşık aldıktan sonra oluşan yeşilimsi suyu dökmek
Sebzeler: Doğradıktan sonra bekletmek (buzdolabında olsa dahi), pişirme haşlama suyunu dökmek, yağda kızartmak, yüksek ısıda uzun süre kavurmak, piştikten sonra bekletmek
Yeşil yapraklı sebzeler: Bıçak darbesiyle kesmek, uzun süre üzerine tazyikli su akıtmak 
Kurubaklagiller: Pişirme ve  haşlama suyunu dökmek, 12 saat ıslatmadan pişirmek, çok az pişirmek
Pirinç: Yüksek ısıda yağ ike kavurmak, haşlayıp suyunu dökmek, 
Et ürünleri(et-tavuk-balık): Yüksek ısıda ve ateşe yakın tutarak pişirmek, dumanlamak, tütsülemek, yağda kızartmak.
Meyveler: Sadece suyunu sıkmak ve suyu bekletmek, kesip bekletmek
Süt: Çiğ olarak içmek, 5-6 dakika'dan fazla kaynatmak, 
Hamur işleri, börekler ve tatlılar: Çok yağ ekleyerek yüksek ısıda kızartmak
Ekmek: Kızartmak
Patates: Güneş alan yerde bekletmek, yeşillenen kısımlarını atmamak
Salça: Açtıktan sonra hala konservede bekletmek, yüksek ısıda yağ ile kavurmak, kavurarak yakmak
Un: Yüksek ısıda yağı da yakarak kavurmak.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder