11.07.2013

Ramazan'da Besin Seçimi Barajları

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte öğün sayısı, şekli ve saati değişmekte. Hep yinelediğimiz ve dilimizde tüy bitmesine sebep olan "günlük 4-5 öğün yemeliyiz, az ve sık beslenmeliyiz" tavsiyelerimizin tam tersi yaşanmakta. O yüzden oruç tutarken gerçekten ama gerçekten seçimlerimizde dikkatli olmalıyız. Bırakın kilo vermeyi; midemizi, bağırsağımızı, böbreğimizi, kalbimizi, karaciğerimizi, damarlarımızı bile kötü etkileyecek ağır besin seçimlerinden kaçınmak gerekir.
Ayrıca oruç tutma dönemi çok iyi kilo verebilme dönemi değildir. Yanlış anlaşılmasın kilo vermek hedefiyle oruç tutmak sağlıklı değildir. Elbette istemsiz kilo kaybı yaşayanlar da olacaktır lakin bunu amaç edinmek yanlıştır. Bu dönemi kilo almadan, bünyemize zarar vermeden de rahat bir şekilde geçirebiliriz. Siz siz olun Ramazan ayında kilomu koruyacağım  diye şartlanın.


Kırmızı et, pilav, makarna, hamur işleri, kızartmalar, börekler, dolmalar, sarmalar, tatlılar masalarda baş köşede oturur. Sonra ne mi olur? Yağlar da vücudumuzun belli bölgelerine oturur.
Tavsiyelerim:
! Mutlaka sahura kalkın
! Bol bol su için,  kahve ve asitli içeceklerden uzak durun
! Sadece su içerek oruç tutmak zararınıza olacaktır
! Gece yenilen ağır yemekler metabolizmanızın hızı düştüğü için yağa çabuk dönüşür
! Öncelikli olarak sahurda kahvaltılık seçimler olmalıdır
! Protein ağırlıklı bir sahur menüsü daha sağlıklıdır, hem sizi daha tok tutar
! Süt, yoğurt, ayran, peynir, yumurta güzel protein seçimleridir
! Tam buğday ekmeği veya az yağlı çorba sağlıklı karbonhidrat seçimidir
! Yemek yemek isteyenler için de az yağlı sebze, zeytinyağlı yemekler idealdir


! Orucunuzu ılık su içerek açın, ardından tadınız için hurma, tuzunuz için zeytin seçebilirsiniz
! İftarda mideyi çok doldurup, tüm gün yemeniz gerekenleri sadece bu öğünde biriktirmeyin
! Başlangıcınızın az bir çorba olmasına dikkat edin, çünkü çorba mideyi en geç terkeden besindir unutmayın
! Hızlı yemek reflü hastalığını tetikleyebilir, o yüzden yavaş ve iyi çiğneyerek yemek yiyin
! Yemeklerinizin çok tuzlu olmamasına dikkat edin
! İftariyelikleri çok seviyorsanız hepsini bir anda değilde haftanın günlerine bölerek ve  doyumluk değil de tadımlık olarak yiyin
! Ramazan pidesini avuç içi kadar bir büyüklükte yiyebilirsiniz. Unutmayın ki yemekte pilav, makarna, bulgur, börek gibi ekmek yerine geçen bir besin var ise pide seçiminizi azaltmalısınız
! Ana yemek ise az yağlı ve pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara, fırında, yağsız tavada yapılmış et gurupları olabilir, 
! Sebze sebze illa ki sebze seçmelisiniz, ister az zeytinyağlı bir sebze yemeği olsun, ister mevsimine göre hazırlanmış az zeytinyağlı bir salata 


! Elbette etli sebze yemekleri de olabilir; böylece yukarıdaki iki grubu birlikte almış olursunuz, ancak yemeğin suyuna pide bandırarak yememek için susuz tercih edin. Unutmayın yemeğin suyunda yağ daha fazladır
! Mutlaka sofranızda yoğurt, cacık veya ayran olsun böylece asitli içecek içmemiş olursunuz
! Tatlı olarak hamur işi, şerbetli tatlılar yerine yağ oranı düşük sütlü tatlıları veya meyve ile yapılmış hafif tatlıları seçebilirsiniz
! Taze mevsim meyvesi de yemeyi ihmal etmeyin hatta haftanın 4-5 günü tatlı yetine meyve seçin
! İlla iftar sonrası çay içmeden duramam diyenlere sesleniyorum lütfen yemekten yarım saat sonra çay keyfi yapın ve çay şekeri kullanmadan isterseniz yanında kuru meyve veya hurma yiyebilirsiniz 
!  İftardan 1 saat sonra yapacağınız hafif tempolu yürüyüşler, şüphesiz ki yararınıza olacaktır.
! Ve başlayın su içmeye 


Demem o ki iradelerin kontrol edildiği bu günlerde, kontrolsüz yemek yemek, uzun sağlık kontrolleri getirmesin...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder