9.05.2015

Kilo verirken sizi destekleyen olumlu davranışlarınız:

Yeterli ve kaliteli uyku
Alışveriş eylemleriniz
Su içmek
Yeşil çay içmek
Güneş ışığından yararlanmak
Dışarıda yapılan yürüyüşler
Abur-cubur dolabınızı düzenlemek ve içindekilerini daha düşük kalorililerle yer değiştirmek,farkında olmak
ÖNEMLİ: Sağlıklı kilo vermenin en etkin kuralı sağlıklı market-pazar alışverişidir!!!


8.05.2015

Duygularınızın Tadı Ne?

Geçen ay Uzman Psikolog Zeynep Polat Turner'dan  "Yeme Davranışları bozukluklarında psikoterapi" eğitimi almıştım. En ilgimi çeken konu "Duyguların Tadı Var mı?"konusuydu. Bize anlatılan slaytlardan anlatmak istediklerim var...
Duygusal açlıkta tıkınırcasına yeme, dürtüsel yeme, aşırı yeme, bozulmuş yeme, işlevsiz yeme ve dürtüsel aşırı yeme yer almakta. Bazı kişisel durumlarda da gece yeme sendromu baş göstermekte. Çünkü duygu durum genellikle depresiftir ve gece karanlıkta daha çok ortaya çıkar. Özellikle sabah kahvaltı yapmayan ve gece aşırı yeme dürtüsü olan kişiler Duyguların tadı var mı? konusunda anlatılmıştı.
Şimdi bu yazıyı okurken inanıyorum ki siz de bende de var mı acaba? diye sormadan edemiyorsunuz değil mi? 
İnsan olmak duygu demek, elbette herkes yaşayabiliyor bu durumları. Bazıları farkında bazıları değil. Bazı yiyeceklerin kişisel anlamları var, hayatın bazı özel durumlarıyla anlamlandırılan bu yiyecekler, kişinin geçmiş deneyimleri ile bağ kurmasını, o deneyimdeki duyguyu tekrar yaşayabilmesini sağlar.
Diyelim ki çok puding yiyorsunuz, yumuşak, akışkan, boğazınızdan kayıveren bir tatlı türü, bunun duygusal açlığa ifadesi kaygı, endişe ve depresyon durumları sonucu tercih. Çünkü böyle bir duygu durumunda yumuşaklık istenir.

Çok fazla fast-food yiyorsanız duygusal açlık ifadesi boşluk hissi, yalnızlık, rutin hayat. Çünkü hızla yenilen bu tarz yemeklerin o boşluk hissini doldurduğu düşünülüyor. O hızlı elde etme, hızlı yemenin duygu durumuna anlık iyi geldiği düşünülüyor. Ya da sanılıyor.

Çok fazla hamurişi, kek, börek, poğaça yiyorsanız bunun duygunuzda ifadesi 
yani duygu durum bozukluğu sıkılmışlık, ifade yetersizliği, anlaşılmama gibi durumlar. Altında yatan neden doyum hissi.

Çok fazla çekirdek, cips, tuzlu kraker yani ağzınızda o çıtır çıtır sesleri duyacağınız atıştırmalıklar yiyorsanız duygunuz veya duygu durum bozukluğu çok fazla stres, kaygı olabilir. Şimdi diyorsunuzdur evet çok çekirdek yerken o çıtır çıtır ses stresimin kaynağı olan duygumla konuşurken o iç sesimi bastırıyor diye..

Eğer çok baharatlı yiyecek tercih ediyorsanız bu da hayatınızı renklendirmek ihtiyacı ve duygu arayışı da fazla heyecan olabilir.

Şu ayıcıklı renkli renkli şekerler veya sert şekerlerden çok yiyorsanız bu da eğlence duygusu olarak kendini gösteriyor. Aslında çocukluktan gelen şeker ve ödül eğlence anlayışından geliyor. Sanırım şu şeker kırma oyununu hazırlayanlar bu duyguları biliyorlardı ve o yüzden bu oyun çok eğlenceli algılandı ve oyun dünya çapında çok yayıldı. Öyle güzel biliyorlardı ki oyun sonunda ödül hep şekerdi...

Gelelim çikolataya, aşırı çikolata yeme durumu duygunuzun aslında hafif depresyona bağlı kaygı, endişe, stres, mutsuzluk, hoşnutsuzluk, anlatamama, anlaşılmama, ifade edememe ve gibi birçok duyguyu içermekte.

Şöyle genel bakarsak yukarıdaki saydıklarıma aslında bilinçli değil o yerken ki görüntünüz. Tamamen  sizi ele geçirmiş ve yap, ye, iç, eğlen, tadına bak, daha çok ye, daha çok tadına bak diyor duygularınız. Bilinçli tarafınız ise kavga ediyor o diğeri ile. Pişmanlık duy diyor. Sonuçta yine kısır döngü duygular giriyor devreye. Bu böyle sürüp gidiyor.
Çözüm SADECE BİREYSEL FARKINDALIK.O duygu sizin duygunuz kimse size al bu duygu ile istediğini yap demiyor. 
Not:Anlattıklarım elbette genel sonuçlar. Kimse üstüne alınmasın.

3.05.2015

Kahvaltılık Gevrekler

Hiç şüphesiz ki kahvaltı beslenme modelimizde en önemli öğün. Bazı sabahlar standart kahvaltı yapmak yerine değişiklik isteyebilirsiniz ve böyle bir durumda kahvaltılık gevrekler imdadınıza yetişir. Doyurucu ve sağlıklıdır. Kahvaltılık gevreklerin dengeli ve sağlıklı beslenmeye olumlu katkıları vardır. Kahvaltılık gevrekler, yetişkinlerin ve çocukların hergün kahvaltı yapmasının besleyici, hızlı ve lezzetli bir yoludur. Genellikle vitaminler ve mineraller ile zenginleştiren kahvaltılık gevrekler, çoğu kahvaltı alternatiflerine oranla daha az kalori ve daha az şeker sunar.
Diğer gıdaların şeker oranı ile karşılaştırırsak; 
örneğin 1 kase yağsız sütlü kahvaltılık gevrek 11 gr şeker içerirken, 
1 bardak taze portakal suyu 22 gr şeker, 
1 büyük kase meyve salatası 44 gr şeker,
1 fincan sıcak çikolata 30 gr şeker içermektedir.
Genellikle yağ ve doymuş yağ oranı düşüktür, tam tahıl ve lif kaynağıdır. 
B vitaminleri, kalsiyum, demir, içerirler.
Tuz ve sodyum alımı düşüktür.
Daha fazla süt veya yoğurt tüketmenin harika bir yoludur.( özellikle çocuklarda )
Sindirim ve boşaltım sisteminde olumlu etkisi çoktur. Kabızlığı giderir.
Tok tutar, kan şekerinizi dengeler, açlık krizlerini engeller.
Ara öğünlerinizin alternatifidir.
Demem o ki miktar kontrolü yaparak beslenmemizde rahatlıkla yiyebiliriz.
Ayrıca araöğünlerinizde de tercih edebilirsiniz.