27.02.2014

Zayıflarken Ağır Bedeller Ödemeyin

26 Şubat 2014 Alem Dergisi'nde yayınlanan yazımın tamamı!!!



Gerçekçi bir hedef
Zayıflamaya, değişim ihtiyacı doğduğunda, gerçekçi bir hedef belirlemekle başlanmalı. Gerçekçi hedef; metabolizma, vücut kütlesi, yaş, cinsiyet, hastalık durumları kısacası fizyolojik ve psikolojik yapı ile değerlendirilmeli. Hayal kırıklığı yaşamamak için küçük hedefler belirlemek başarı ve motivasyonu mutlak arttıracaktır. Örneğin 55  yaşında bir kişinin 18 yaş kilosuna inme çabası ve ısrarcılığı yanlış hedeftir. Doğru hedef vücut yağ oranını azaltmaya yönelik beslenme ve davranış düzenlemesi olmalıdır. Beslenme davranışı değişikliği sezonluk değil ömürlük olmalıdır.
Bilinmeyen, denenmeyen ve öğrenilmeyen hiçbir işte nasıl başarılı olamıyorsak doğru beslenmeyi de öğrenmeli, doğru uygulamalar ile kendimize zaman ve şans tanıyarak yol almalıyız.Amaç değişim ise sonucu da pozitif değişim getirmeli ve devamlılığı olmalıdır.


Bedeli ağır olmamalı 
Beslenme bir bilimdir ve ciddiyetle ele alınması gerekir. Besinleri önemsememek, sabırsız olmak, işkence diyetler uygulamak, aç kalmak, bilinçsizce sözümona zayıflama ilacı kullanmak kilo değil sağlık kaybettirir. Bahar ve yaz aylarına doğru ilerlediğimiz bu günlerde; biliyorum ki sonbahar aylarından beri alınan kilolar aciliyet duygusu ile verilmek isteniyor. İşte tam bu noktada yapılması gereken hastalık, sağlık durum tespiti ile uzman kişilerden yardım ve destek almaktır. İki veya üç aya sığdırılmış programlar yerine uzun vadede sağlıklı ve optimum beslenme adına yenilenmeler amaç edinilmeli. Düşük kalorili tek besin diyetleri, kısa sürede çabuk kilo vermeyi vaat ettiğinden cazip gelebilir; ancak kısırdöngü ile savaşmak öncelikle motivasyonu, kendinize olan inancınızı  ve sonra da vücut direncinizi bozacaktır. Bozulan vücut direnci, metabolizma hızında yavaşlamaya sebepdir ki getirisi hızla kilo almaktır. 
Örneğin; beslenme planından karbonhidratı tamamen çıkarmak ,öğlen öğününü atlamak, günlük 500 kalorilik tek besin grubu ile beslenmek tamamen yanlıştır ve bedeli kas, su, mineral, vitamin gibi vücut dengesini sağlayan  yapıların kaybıdır. Sonuç üç yanlış bir doğruyu götürür.


Farketmek ve başarmak
Mucize ne güzel bir kelimedir ancak "mucize diyet veya mucize besin " beslenme sözlüğünde maalesef ki yer almamaktadır. Asıl mucize; beslenme davranışınızdaki yanlışı gerçekten farketmek, bu yanlışı düzeltirken uzman kişilerden destek almak ve hedeflediğiniz sonuca sağlığınız bozulmadan ulaşabilmektir. Neden kilo aldığınızı farkedip ve o nedenleri kalem kalem düzeltmeye çalışırsanız mutlaka başarılı olursunuz. Muhakeme ve muhasebe yapabilmek en büyük yardımcınızdır. Örneğin kahvaltı alışkanlığı olmayan, öğün atlayan ve arada küçük ama kalorisi yüksek yiyecekler seçen bir kişi bu beslenme hatasını bilip değiştirmeye yönelik davranış düzenlemesi yapar ise; hem kilo verir hem de ileride kilosunu koruması kolay olur.Yeter ki farkında olunsun.


Kilo verebilmek adına sakın yapmayın!!!
Beslenme planından ekmeği çıkarmak
Tek besin içeren diyetler yapmak
Günü  bir- iki öğün ile geçiştirmek
Size özel olmayan beslenme planlarını uygulamak
Ödem çözücü ve bağırsak çalıştırıcı ilaçlar kullanmak
Sadece beden ağırlığına odaklanmak
Günde üç öğün tartıya çıkmak
Zayıflatır vaadiyle piyasaya sunulan ilaç ve ürünlere güvenmek

Sakın söylemeyin!!
Pazartesi diyete  başlıyorum ne var ne yok yiyeyim de
En sevdiğim besinleri yemezsem zayıflarım
Bugün beslenme planıma uyamadım battı balık...yarın başlarım artık
Kilolu olmak bana yakışıyor, beni böyle de seviyorlar
Metabolizmam çok yavaş ve dirençli, zor zayıflarım
Ekmeği yemezsem zayıflarım


Kilo verebilmek adına mutlaka yapın!!!
Hedef kiloda giyebileceğiniz kıyafeti görebileceğiniz bir yere asmak
"Denge ve düzen içinde besleniyorum" demek için beslenme günlüğü tutmak 
Her akşam beslenme muhasebesi yapıp haftalık hedefler belirlemek
Daha hareketli bir yaşam tarzı seçmek
Susamayı beklemeden günün tümüne yayarak yudum yudum su içmek 
Fizyolojik açlık ile psikolojik açlık arasındaki farkı farkedebilmek 
Tartı ile değil ayna ile dost olmak
Kilo verme döneminde size destek olan kişilerle paylaşımda bulunmak 
Sağlığınız ve optimum beslenebilmeniz için beslenme uzmanından yardım almak Çünkü; beslenme uzmanının amacı her  ne yaşta olursanız olun, sizlerin yaşam kalitenizi arttırmak için, ihtiyaçlarınız doğrultusunda beslenme modellerini hazırlayıp, uygulanmasını en kolay hale getirmektir. Kişiye özel beslenme programı boyunca hücrelerinizin ihtiyaç duyduğu tüm gereksinimleri karşılamaktır.


Diyet örneklerim 
"Tadını biliyorum" diyeti 
"Saat geç olmuş yarın sabah yerim" diyeti
"Porsiyon büyükmüş paylaşalım mı?" diyeti
"Ana yemek öncesi çorba ve salata" diyeti
"Yiyorum zayıflıyorum" diyeti
"Yasak yok" diyeti 

Alem dergisine çok teşekkür ederim özellikle bu fotoğraflar için 







1 yorum:

  1. Merhaba Aykut Hanim, daha önce bahsettigim gibi yazilarinizdan bir alinti alinti ve bugün yayinladim.Tesekkürler.Sevgilerle

    YanıtlaSil